Sunday, December 12, 2010

Untuk Menghalau Semut Cicak dan Lipas Gunakan Pekatan Herba Serai Wangi (Lemon Grass)

Untuk Menghalau Semut Cicak dan Lipas Gunakan Pekatan Herba Serai Wangi (Lemon Grass)


Pekatan Herba Serai Wangi (Lemon Grass) Untuk Menghalau Semut Cicak dan Lipas

Kami telah menggunakan pekatan herba serai wangi untuk seminggu dan mendapati ia berkesan untuk menghalau semut, cicak dan lipas. Produk yang kami gunakan adalah pekatan herba serai wangi keluaran Afy Haniff dan kami yakin, lain-lain keluaran pekatan serai wangi mempunyai kesan yang sama. Penerangan produk turut menyatakan ia boleh menghalau tikus dan anai-anai. Buat masa ini kami tidak menghadapi masalah demikian.

Produk ini telah dibancuh dengan air dalam bekas semburan dengan kadar yang telah dicadangkan. Ia kemudian telah disembur ditempat yang menjadi tumpuan semut dan lipas. Untuk masalah dengan semut, kami mendapati semut telah keluar daripada sarangnya dan lari ke tempat lain. Begitu juga lipas, semburan yang dilakukan dalam bekas sampah luar rumah, membuat lipas berlari keluar. Sememangnya ia berkesan untuk menghalau semut dan lipas.

Bagi cicak pula, semburan kami lakukan pada sudut-sudut siling dan jangkaan laluan cicak. Cicak didapati tidak lagi ada di bahagian siling yang telah disembur dengan pekatan herba serai wangi.

Penggunaan herba serai wangi berkesan bagi kami, ia mungkin berkesan kepada anda.

Gambar pekatan herba serai wangi Afy Haniff


Easy To Make At Home Insect/Bug Repellent!

No comments: